Meditace


Meditace je způsob ovládání mysli. Je to technika, kterou používáme k nastavení mysli a její přeprogramování. Ke komunikaci sama se sebou, k vizualizaci a naladění se na intuici a práci s vlastním podvědomím.

Existuje mnoho způsobů, jak meditovat. Meditace uklidní Vaši mysl, naučí Vás naslouchat sami sobě. Podpoří Vaši léčbu, sníží hladinu stresu a úzkosti. Nastolí duševní pohodu. Budete lépe spát. Tím zlepší Vaše fyzické zdraví, zlepší imunitu, krevní tlak. Je schopna tišit bolest. Zlepší Vaše soustředění a smysl pro detail. Pomůže Vám vybudovat nový návyk a setrvat na zvolené cestě, budete pozornější a vnímavější. Díky ní získáte mnoho nových nápadů a vjemů. Naučí Vás dívat se na situace z nadhledu a pomocí ní najdete nové způsoby řešení. Nabydete sebepoznání, dostanete se blíže k Vašim myšlenkám a emocím. Změníte své nastavení. Zlepší Vaše výkony v práci, hudbě, sportu, apod…. Budete vědět namísto myslet. Podstatou je při hlubší praxi správné zadání tématu. Rozšíří Vaše vědomí. Naučí Vás být v přítomnosti. Dosáhnete duchovního růstu, připojíte se ke svému duchovnímu já, dojdete k naplnění své podstaty.

Začněte meditovat na klidném tichém místě, kde nebudete rušeni. Stačí pár minut denně, později můžete čas prodloužit dle potřeby. Někomu se později osvědčí i meditace v pohybu. Já osobně kombinuji během týdne obojí. Pohodlně si sednu nebo lehnu, zavřu oči a zprvu nechám myšlenky volně plynout. Poté pomůže soustředění na svůj dech nebo určitý bod v těle. Nejde o to, zastavit myšlenky, ale spíše se stát jejich pozorovatelem bez zaujímání stanoviska. Odpoutat se a nechat být…

To je začátek, později člověk medituje na určitá témata a přichází vnuknutí a inspirace i mimo meditační praxi. Vnuknutí bývají velmi cenná, vedou k originálním nápadům a řešením.

Meditace - nácvik techniky pro začátečníky.

Jindra Vodárková