Kopřiva - Hallelujah


Máte svoji kopřivovou zahrádku?

Pokud ne, nevadí, kopřiv je všude dost. Jen je nesbírejte u prašných silnic a cest. Sbírá se zejména jaře. V tu dobu také člověk nejčastěji podstupuje jarní očistu a půst

Jarní kopřiva je známá svými detoxikačními vlastnostmi. Obsahuje látky, které pomáhají odstraňovat toxiny z těla a čistit krevní oběh. Je močopudná a odvodňuje. Podporuje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím. Zlepší Vám trávení, stimuluje produkci žaludečních šťáv, pomůže i játrům. Obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a pomáhá tak předcházet vzniku různých onemocnění. Pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a má příznivé účinky také na revma či bolest kloubů. Podporuje prokrvení. Může pomoci při léčbě akné, lupénky a podporovat růst vlasů. Zlepší energetickou úroveň díky svému vysokému obsahu živin. Pomůže tak bojovat proti únavě a vyčerpání. Využívá se sušená nebo čerstvá nať a kořeny i plody. 

Nejčastěji využíváme čaj z listů.
Zalijte 200 ml vroucí vody hrst omytých nakrájených listů a louhujte 10 - 15 minut. Nezapomeňte si po 3 týdnech užívání udělat přestávku. 

Je však důležité mít na paměti, že každý člověk může na jarní kopřivu reagovat odlišně, proto je vhodné před zahájením užívání jakýchkoli doplňků nebo přípravků na bázi kopřivy vše konzultovat se zdravotníkem, zejména pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte léky. 

Jindra Vodárková