Jak pracovat s afirmacemi aneb změna je možná!


Chcete změnit svůj život? Změna reality začíná změnou myšlení. Používejte afirmace.

Afirmace jsou pozitivní výroky, které si opakovaně říkáme, abychom posílili pozitivní myšlenky a postoj k sobě samým, svému životu a svým cílům. Tato technika se často používá v oblasti osobního rozvoje a psychologie,  pomáhá zlepšit celkovou psychickou pohodu. Afirmace mohou být použity k dosažení různých cílů, včetně zvýšení sebevědomí, snižování stresu, zlepšení sebedůvěry, motivace k dosažení cílů a řešení negativního myšlení. Mnoho lidí je využívá i v rámci meditace nebo jiných technik relaxace.

Už jste to zkoušeli? Sílu myšlenky? Myšlenka je energie v pohybu. Co se Vám honí hlavou? Jak přemýšlíte svém životě, o situaci, kterou právě řešíte? A proč právě tak přemýšlíte? Převážně na základě prožité zkušenosti. Dítě je jako nepopsaný list papíru, po narození se formuje jeho budoucnost každým dnem. Nebudeme řešit s čím jsme přišli na svět, to je jiné téma. Afirmace mění naše „tady a teď“. Současné myšlenkové mapy dokážeme změnit. Co je důležité? Uvědomit si, v které oblasti života se nám nedaří nebo kde se necítíme dobře. U pocitu vše začíná. Negativní pocit nám sděluje, na kterou oblast našeho života se zaměřit. Stanovit si nový záměr.  Jak jednoduché, jak těžké zároveň. Buď můžeme změnit situaci v reálném fyzickém světě (změníme práci, partnera, bydlení….) nebo začneme ve světě svých emocí a myšlenek, pomocí afirmací a objevování sebe sama. Začít u druhé varianty se vyplácí. Proč? Neukvapíme se, nalezneme příčinu svých nezdarů a rozhodneme se správně.  Takže…. Co mi vadí, proč mi to vadí, kdo může za to, že mi to vadí? Nalezneme negativní myšlenku, která se nám stále vrací. Doporučuji týden sebepozorování, vše si zapisujte, Vaše práce tak bude komplexnější. Potom to negativní otočíme na pozitivní a vytvoříme afirmaci (např. „nedaří se mi v práci“ na “ práce mě naplňuje a dostávám za ni dobře zaplaceno, dělám to, co je moje poslání“). Novou afirmaci často opakujeme, nejlépe po probuzení a před usnutím, ideálně ve fázi lehkého podřimování, kdy je už nebo ještě analytická část mozku v útlumu, chce to trouchu cviku. Také vždy, když se vrátí původní myšlenky. Podložte afirmace mentálním obrazem. To, co si umíte představit je prvním krokem k realizaci. Třeba při hledání ideálního partnera se jednomu vybaví procházka po pláži, druhý vaří společnou večeři nebo buduje společný projekt. Afirmace spojená s představivostí odstraní naše vnitřní zábrany a otevře dveře našemu skutečnému já, vytvoří se nové synapse. Afirmace můžeme také přepisovat nebo malovat. Když nejsme sami sebou, nejsme šťastni a nenahradí to žádný předmět zvenčí. Důležité jsou pozitivní pocitové vjemy. Sledujte svoje vnitřní rozhovory, jsou základem bytí. Přejte a afirmujte jen to dobré pro sebe i ostatní.
Pokud zjistíte, že se nemůžete v nějaké oblasti dostat do pozitivních hodnot myšlení, je dobré zpracovat emoční bloky, které se zde nachází, někdy stačí pevné rozhodnutí, že to dokážete a jindy zase trochu poupravit záměr svého cíle, intuice Vám napoví. 

Pomůže Emoční mapa

Jindra Vodárková